Nyitva tartás minden nap 6:00 - 14:30
hu

Thermikus menetfúrás

2015.11.30

Thermikus menetfúrás technológiai fejlesztés a Kalfém Kft.-nél


A folyatófúrás, vagy thermikus fúrás technológiájával lemezek és vékony falú csövek nagy szilárdságú menetes furatainak elkészítésére nyílik lehetőség, anyaghozzáadás vagy -eltávolítás nélkül. Alkalmas felhegesztett anyák kiváltására, nagy szilárdságú furatok, menetes csatlakozások, perselyek készítésére.

Általános esetben a fúrási művelet alatt szabályos szerszáméllel történő anyageltávolítást értünk.

Azonban a folyatófúrás során azt az anyagmennyiséget, ami forgácsként távozna, nagy szilárdságú folyatott hüvely kialakítására használják, melybe menet készíthető vagy hegesztett, forrasztott csatlakozásnak is használható.


A folyamat könnyen megérthető, mivel - hasonlóan a dörzs - hegesztéshez -, ebben az esetben is a súrlódási hő játssza a fő szerepet. A folyatófúró szerszámot - ami bármely, relatív nagy axiális erőt kifejteni képes gépre felfogható - nagy sebességgel kell megforgatni és a munkadarabhoz nyomni, így a fúró csúcsa és az alkatrész között a súrlódás miatt hő keletkezik. A szerszám hőmérséklete ekkor elérheti a 650-700°C-ot is, a munkadarab a kontakt zóna kis környezetében 600°C-ot. Ezen a hőmérsékleten már elegendően lágy lesz az anyag, a fúró a nagy axiális előtolásnak köszönhetően könnyen áthatol az alkatrészen, forgács leválasztás nélkül.


Szöveg forrás: https://www.cnc.hu/2012/11/folyatofuras-es-technologiaja/