Nyitva tartás minden nap 6:00 - 14:30
hu

Thermikus menetfúrás a KalFém Kft belül

Thermikus menetfúrás

A folyatófúrás, vagy thermikus fúrás technológiájával lemezek és vékony falú csövek nagy szilárdságú menetes furatainak elkészítésére nyílik lehetőség, anyaghozzáadás vagy -eltávolítás nélkül. Alkalmas felhegesztett anyák kiváltására, nagy szilárdságú furatok, menetes csatlakozások, perselyek készítésére.

Általános esetben a fúrási művelet alatt szabályos szerszáméllel történő anyageltávolítást értünk. Azonban a folyatófúrás során azt az anyagmennyiséget, ami forgácsként távozna, nagy szilárdságú folyatott hüvely kialakítására használják, melybe menet készíthető vagy hegesztett, forrasztott csatlakozásnak is használható.

A folyamat könnyen megérthető, mivel - hasonlóan a dörzs-hegesztéshez -, ebben az esetben is a súrlódási hő játssza a fő szerepet. A folyatófúró szerszámot - ami bármely, relatív nagy axiális erőt kifejteni képes gépre felfogható - nagy sebességgel kell megforgatni és a munkadarabhoz nyomni, így a fúró csúcsa és az alkatrész között a súrlódás miatt hő keletkezik. A szerszám hőmérséklete ekkor elérheti a 650-700°C-ot is, a munkadarab a kontakt zóna kis környezetében 600°C-ot. Ezen a hőmérsékleten már elegendően lágy lesz az anyag, a fúró a nagy axiális előtolásnak köszönhetően könnyen áthatol az alkatrészen, forgács leválasztás nélkül.

Szöveg forrás: https://www.cnc.hu/2012/11/folyatofuras-es-technologiaja/